Rhapsody of Fire

Ostatnio trochę zakolegowałam się z power metalem, więc postanowiłam przebadać nieco ten nurt. Jako, że lubię czasem sobie przejrzeć zespoły lub projekty muzyczne (przeze mnie) lubianych grup, postanowiłam dać szansę Fabiowi Lionowi - może nie będzie tak źle.

Rhapsody to włoski zespół z kręgu power metalu założony w 1993 roku w Trieste jako Thundercross (pod tą nazwą  do 1995 roku). Od 2006 roku występują pod nazwą Rhapsody of Fire.
Na początku grupa była tworzona przez sześciu muzyków, przy czym w tym samym roku odszedł drugi gitarzysta, a kiedy przemianowali się na Rhapsody – odszedł wokalista (albo go wyrzucili), w 1997 dołączył do nich Fabio Lione, tworzący wcześniej z zespołami Athena i Labÿrinth.
Zmienili nazwę z ponoć powodu naruszenia praw autorskich Rhapsody (XD bo zespół ten powstał wcześniej).

W twórczości zespołu przebijają się wpływy muzyki średniowiecznej i barokowej. Albumy grupy są w większości koncepcyjne, opowiadające historię rodem fantasy (The Emerald Sword Saga to pierwsze pięć albumów jako Rhapsody oraz The Dark Secret Saga zaczynająca się na szóstym albumie i trwająca do From Chaos to Eternity jako Rhapsody of Fire). Nie mnie oceniać historie zawarte na nich, gdyż nie jestem od analizowania treści literackich, a tym bardziej fantasy.
Utwory na wydawnictwach łączą się wyraźnie w jedną całość. Bez problemu można byłoby każdy album wydać jako jedną, długą piosenkę.
Rolę narratora i drugiego wokalu na albumach od Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret do From Chaos to Eternity, przyjął Christopher Lee, będący aktorem i autorem. 
Charakterystyczny, oprócz inspiracji średniowieczną i barokową muzyką, jest wokal długoletniego wokalisty zespołu, Fabia Liona, który operuje charakterystycznym tenorem - wszędzie poznasz ten głos.



Dyskografia


Legendary Tales (1997)

Symphony of Enchanted Lands (1998)

Dawn of Victory (2000)

Rain of a Thousand Flames (2001)

Power of the Dragonflame (2002)

Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret (2004)

Triumph or Agony (2006)

The Frozen Tears of Angels (2010)

From Chaos to Eternity (2011)

Dark Wings of Steel (2013)

Into the Legend (2016)




Źródła:

Komentarze